Contact


Neem contact met ons op en maak een afspraak om uw wensen te bespreken in het atelier.

Het atelier is uitsluitend op afspraak te bezoeken in Wytgaard (FR).

info@penta-urn.nl 

Femkje Pietersma 06 - 41 42 76 81

Peik Pietersma 06 - 10 73 84 49


Veelgestelde vragen

Hoe vul ik de urn?

U kunt de urn thuis eenvoudig vullen.

Hier heeft u een het volgende voor nodig: de urn, de gevulde asbus, een (microvezel)doek, een trechtertje.

Plaats de urn op de doek, neem de stop van de urn en leg deze apart. Plaats de trechter in het vulgat. Heeft u geen trechter? Dan kunt u er ook één vouwen van papier.

Open de asbus en giet de as voorzichtig via de trechter in de urn.

Let op: de fijne deeltjes van de as kunnen door de lucht gaan dwarrelen.

Koperen urn: Wees alert op asdeeltjes die naast de urn op de doek belanden. Deze kunnen miniscule krasjes op het glad gepolijstje oppervlak veroorzaken! Laat de urn daarom op de doek staan, draai deze niet op de doek, maar draai de urn door de doek te bewegen.

Plaats de stop terug op de urn. 

Kunnen jullie de urn voor mij vullen?

We vullen de urn graag voor u.

Dat kunnen we in het atelier doen wanneer u de urn komt ophalen en de gevulde asbus meeneemt.

Er wordt een boom in mijn tuin gekapt. Kunnen jullie daar een urn van maken?

Ja, dat kan zeker.

Voor het maken van een urn hebben we wel hout nodig dat aan een aantal eisen moet voldoen. Houdt u daar alstublieft rekening mee.

Het hout van een boom die net gekapt is, is nog nat. Om het hout goed te kunnen verwerken, dient de boom gezaagd te worden in planken. Dat kan bij een bedrijf die een zagerij heeft of u kunt een mobiele houtzagerij laten komen. Voor een Penta Urn is de ideale dikte van een plank 1 cm, zodat deze na droging kan worden geschaafd op 8 mm en er zo min mogelijk hout verloren gaat aan zaagsel.

De gezaagde planken worden vervolgens gedroogd. Dat kan op een plek bij u thuis of in een speciale drogerij. Dikke planken van zo'n 5 a 6 cm kunnen een droogtijd van maanden nodig hebben. Dunnere planken van een centimeter dikte hebben een droogtijd van enkele weken.

Na droging wordt de plank geschaafd zodat het oppervlak voldoende glad is om tot urn te verwerken.

We werken samen met een aantal bedrijven die u hier mogelijk mee op weg kunnen helpen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Het organiseren van deze handelingen en eventuele kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.

Hoe zit de houten urn in elkaar?

De houten urn zit in elkaar door middel van de pen-gat verbinding. Voor één urn gebruiken we 120 bamboe pinnetjes. We gebruiken geen lijm om deze verbinding te versterken.

Op deze pagina leest u meer over de houten urn.

Een urn begraven, kan dat?

Ja, dat kan.

Wist u dat een urn kan worden bijgezet op een natuurbegraafplaats? Veel natuurbegraafplaatsen bieden een speciaal urnengraf aan. De urn die gebruikt wordt, dient volledig uit natuurlijke materialen te bestaan zodat de urn afbreekbaar is.

De Penta Urnen van houten, karton en keramiek zijn hiervoor geschikt.

Welke urnen mogen op een natuurbegraafplaats worden bijgezet?

Urnen die op een natuurbegraafplaats worden bijgezet dienen volledig uit natuurlijke materialen te bestaan zodat de urn afbreekbaar is.

De Penta Urnen van hout, karton en keramiek mogen op een natuurbegraafplaats worden bijgezet.

Kan ik iets in de urn laten graveren?

Ja, dat kan.

In de koperen urn en in de houten kunt u één of meerdere pentagrammen laten graveren.

Bij de koperen urn bieden we de mogelijkheid aan om persoonlijke gegevens van de overledene te graveren. Denk dan bijvoorbeeld aan voornaam, achternaam, geboortedatum en -plaats, sterfdatum en -plaats.

Andere opties zijn in overleg uiteraard mogelijk.

Welke urn kan buiten staan?

De koperen Penta Urn is geschikt om buiten te staan.

Houdt u er alstublieft rekening mee dat de kleur van het koper onder invloed van het weer kan veranderen.

Maken jullie alle urnen zelf?

Ja, we maken alle urnen zelf.

Elke stap van het maakproces gaat door onze handen. Zo zien en voelen we precies welk detail aandacht nodig heeft en zo maken we elke urn tot een uniek product.

Het maakproces klinkt omslachtig. Kan het niet sneller?

De manier waarop we de urnen maken is over een periode van jaren stap voor stap ontstaan. Voor elke nieuwe ontwikkeling in het proces zijn nieuwe hulpstukken bedacht en gemaakt.

Deze ontwikkeling is een doorlopend proces. Bij elke nieuwe stap houden we de drie belangrijkste kenmerken voor ogen: puur, uniek en handgemaakt. 

Dat kan betekenen dat we bepaalde handelingen bewust handmatig blijven doen, zodat we ambachtelijk blijven werken en het product bezieling meegeven.

Een voorbeeld: het vormen van de pentagons (vijfhoeken) doen we door ze eerst onder de juiste hoek te zagen met een lintzaag en daarna onder zeer precieze hoek te slijpen op een bandschuurmachine. Dit zou misschien veel sneller kunnen door de pentagons te laten laseren. Toch maken we die keuze niet omdat, in onze ogen, het ambacht zit in het handmatig vormen en passend maken van de pentagons.

Wat is het verhaal achter de dodecaëder?

De Griekse wijsgeer Plato heeft de Dodecaëder gemeld binnen de reeks van vijf regelmatige veelhoeken, of de zogenoemde Platonische Soliden. Deze zijn: de Hexaëder, de Isocaëder, de Octaëder, de Tetraëder en de Dodecaëder.

De eerste vier vormen vertegenwoordigden in de oudheid de vier elementaire stoffen van de schepping: aarde, water, lucht en vuur. Het vijfde, het onstoffelijke element, de ether of heelal, bracht Plato in relatie met de Dodecaëder. Hoe symbolisch is het dan dat de Penta Urn deze vorm heeft.

Dit is ook te lezen op deze pagina.

Hoe kom je op het idee?

Peik Pietersma - Bedenker en oprichter Penta Urn:

"Eens kreeg ik van een vriend het boek ‘De Geheime Code’, waarin de Gulden Snede uitgebreid wordt behandeld. De Gulden Snede vind je terug in de lijnverhoudingen van het Pentagram. Als je de hoekpunten van het Pentagram met elkaar verbindt krijg je een Pentagon, één van de twaalf vlakken van de Dodecaëder. Dat heeft mij mateloos gefascineerd. En zo is het zaadje ontkiemd en is hieruit het idee ontstaan om de Dodecaëder toe te passen als urn.

Naast de Antroposofie zijn er ook andere levensbeschouwelijke en spiritueel georiënteerde groeperingen bekend met de Dodecaëder, zoals de Vrij Metselaars, New Age, en vele andere Holistische bewegingen. De naam Penta Urn heb ik bedacht na uitgebreid onderzoek op internet, waaruit bleek dat de vorm van de Dodecaëder nog niet werd toegepast als urn."

Dit is ook te lezen op deze pagina.

Hoe sluit ik de urn af na het vullen?

Iedere urn is voorzien van een sluitstop.

Wanneer de urn is gevuld kan de stop weer worden teruggeplaatst. Deze zit dan echter nog los.

Bij de urn krijgt u een kleine hoeveelheid bijenwas. Deze kunt u gebruiken om de urn te sluiten. Dit is een natuurlijk product waardoor u dit ook kunt gebruiken wanneer de urn op een natuurbegraafplaats wordt bijgezet.

De bijenwas kunt u warm en zacht maken door de bijenwas in uw hand te kneden. 

U kunt de zachte bijenwas tot een smal rolletje vormen en deze rond de cirkel van de stop kneden. Plaats de stop nu terug op de urn en duw deze zachtjes aan. Bij het afkoelen van de was blijft de stop op zijn plek zitten.

U kunt ook lijm gebruiken wanneer het niet noodzakelijk is dat er een natuurlijk middel wordt gebruikt. Let hierbij op dat u de juiste lijm voor het juiste materiaal gebruikt om zo de juiste hechting te krijgen.

Ik wil een urn bestellen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Via onze website kunt u een urn bestellen. Bij elk materiaal vindt u een link naar een bestelformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op wanneer u deze invult en verzend. 

Na het doornemen van de bijzonderheden en specificaties kunnen we u een schatting geven van de tijd die er nodig zal zijn om de urn te maken. U krijgt een bevestiging van de gemaakte afspraken en we brengen u op de hoogte wanneer de urn klaar is.

U kunt kiezen voor ophalen in het atelier of laten verzenden.

Indien gewenst vullen we de urn wanneer u de urn komt ophalen en de gevulde asbus meeneemt.